BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, July 31, 2010

Gaya tudung kegemaran anda yg bagaimanakah?

Salam semua,
Today nak bercerita ttg tudung..
macam2 gaya tudung ada skang ni..kan..
ada yg lilit sana lilit sini..
xkesah la mcmmane pon...yg penting tutup aurat dan ikhlas...:)
sy pon bkn sempurna...dan hari ini masih lg belajar untuk jd lebih baik dr semalam..
juga esok, akan cuba jd lbih baik dr harini...
:)

so, mari kite lihat sedikit pic yg 
apabila-kukemas-ini-laptop-sungguh-byk-gambar2...

i. Tudung ekin - mmg glamor n tak perlu diperkenalkan lagi..huhu...
.gambar ihsan google.

ii. tudung lilit2 tatau name die ape la - berape lamekah diperlukan untuk melilit ni kak? 
kalau nak g kije pakai mcmni xsesuai kot..tp kalau ade function oraite gak:P
.gambar ihsan google.

  
iii. tudung hijab - ala arab kot?---lately sy mcm suke tgk org pakai tudung mcmni...:)
.gambar ihsan google.

  
iv. tudung ala wardina - okey sy suke tgk die senyum so sweet...:) 
tudung die kemas je slalu..:)
.gambar ihsan google.

  
v. tudung nampak subang bagai....---muke die mcm jlo kan?sket2 la...erm..
ade gak yg pakai tudung cmni...still okey:)
.gambar ihsan google.

 
kan sy dah ckp suke tgk yg no iii. tu...
abaikan ler muke penat dan berminyak sy tu...
okey tak pakai tudung cmni?:D
huhu...

oke kalau nak beli tudung sulam yg cantik2 sile lawat blog sy yer...click je kat SINI.

till d next bebelan...daaa!~

Friday, July 30, 2010

Header blogku yg baru...

Salam semua..
header baru, I loike!hahahaa...jgn marah...ntah ape2 entry tonite...

erm...mule2 nak wat color2..
huh,tak matching plak....
so jdkan die bnw mcm yg dilihat tu, lebih seswai gtu...

baiklah itu saje utk today, ngantuk suda..
gudnite..!

p/s:hubby i mish u...sobs..

Wednesday, July 28, 2010

DIY Veil?

Salam semua...
i know..previous post dah penah tulis ttg DIY veil ni...
tp dat day i xde closeup pic kan...
dis time just nak share some pic yg rasenye bleh membantu B2B yg nak DIY veil...
jom lihat!

i. Ni sebelum jahit...Ukur dan pilih design nak mcmne...:)

ii. Ni tgh menjahit maniks...pulun aih..saket tengkuk den:P

iii. Ni tgh terpk2 kot2 tambah manik2 pink ni lg cun ke?..

iv. Finally siap jugak ko my veil n siap digayekan:D

v. mintak restu mom..:D..view dr tepi veil..

vi. Last but not least..view dr blakang...
seb bek tak sapu tanah je..bersih2..:P
 

wokeh...dats all for today...
nantok dah mahu zzzzzZZzzzz...
till d next entry..
Take Care!~

Monday, July 26, 2010

Oh blogku berdebu!!

Salam semua!
hehe..lame tak hupdate blog ni...
itu sebabnye tajuk diatas ialah begitu.hoho..

Oh Permulaan minggu---mondaY yang kurang hepi...
(of kos sbb monday blues seperti previous post)

today trase nak post pic yang agak comel (sekurang2nye agak comel dimateku:D)
yang disnap oleh org yg juga agak comel muahahahaha (sungguh perasaannnn!)
okkaayyy cukup bercakap, mari lihat pikcah.!

motif gambar ni diletak disini?
owhhh...mmg agak tak comel pon gambar ni...
cume nak ckp...coffee sedap gak!it doesnt taste that bad...n xdela pahit sangat..:P

yang ni plak?
haruslah..tengok tu bunga tisu sbg hiasan meja,:P 
and calendar---hari isnin start mengira bila nak hari jumaat of kos of kos..:D...
and london...bile bleh g jejalan ke london ye..haish..sungguh...berangan2...

weeeee....i loike...td sy sgt borink..
so i cut benefit punye katalog jd love2 ni...
suke2..sungguh comei...
idea untuk B2B utk djdkan sbg props amik gambo pre-wed ke....
tiup2 la love2 ni..sy rase msti cute pic u ols..:P
ini idea sy, kalau tak suke, jgn mare yerr:D

last but not least, yum yum yum..
blueberry cheescake yg sgt sedap...
utk u ol, jamu mate ajelah yer...
ni my opismate yg buatkan, if nak oder bleh tanye i wokehs!
mmg sgt sedap yer, 2 thumbs up!

oke...till d next entry,take care n buhbye!

Monday, July 19, 2010

Peranan seorang PENGAPIT/BRIDESMAID

Salam semua...
Sehatkah? sy every monday mulela rase nak demam la...haper laaa...
hahahaaa:D
bak perbualan di Hot FM dis morning,

"WHY I HATE MONDAY?"

ade yg sms & call bitau:-
~ wiken wife/husband..so every monday kne bangun awal n pergi kije ke negeri yg berlainan...sdey sbab have to duk jauh2 beberape hari dalam seminggu tu...n jumaat paling hepi sbab bley balik jumpe wife/husband.. (i am quite sure ramai yg mengalami situasi ni kan3..me too:( )~

oke..sebenarnye my tenet poblem, td dah tulis panjang lebar utk post ni, tp dah hilang..hampeh kuase3..:(

okey..
so..berbalik kepade title diatas...

bercerita ttg bridesmaid...or pengapit terulung..hehehe..
pic source: google google:D

pic source: lagi2 google~

bagi sy, tak kesah sape jd pengapit, tp kalau bleh mmg nak besfwen jd pengapit..sbab biasenye bile besfwen jd pengapit kite, kite akan rase selesa..and nak mintak tolong ape2 pon senang.:D
and..plus plus for ur big day kan..of kos la nak share ngan besfwen!:D
bile lg kan3..
 so pengalaman sy senirik before diapit telah menjadi pengapit 3x..(faham x sy tulis?..cacamarbaa sungguh bahaseee:P)

i) @ my besfwen weddink
Ni 1st time jd pengapit..
jadinye bile cameraman nak amik gambar, pengapit male & female ni dok same2 tak reti lari ke lain..hehehe..
so tips no 1, jadi pengapit kena tahu mase perlu or tak perlu berade di sisi pengantin..
okey..so that bile cameraman nak amik family pic pengantin tu, xdela pengapit sebuks same:D
hehehee....

ii. @ my besfwen weddink too
okey ni 2nd time jd pengepit..eh, pengapit...
dah pandai sket, hahahah...(tp muke dull la plak...)
so tips no 2, haruslah mekap2 sket, supaya pic pengantin chantek...bukan dihiasi muke dull n agak mengantuk si pengapit yg kurang tidoq...:D..jgn overshadow mekap pengantin sudahla yer:p
lagi?
tips no 3, mesti tau nak payungkan si pengantin, bukan payung diri senirik..part ni sume org tahu, konfem...~

iii. @ my besfwen wedding three...of kosla..:D
okey ni dah smakin terer berkhidmat..hehehe:D
tips no 4 ialah rajin2kan diri tolong isikan nasik lauk pauk ke pinggan pengantin tu..if tadek pelayannye...okey? jgn isi pinggan sendiri dulu plak, ksian pengantinnye terkial2 plak nnt...
pengantin kan raje sehari...kne treat special punye wokehs!

iv.@ my weddink?
first of all, thanks my besfwen gak ni..yg jd pengepit terbaik!
okeh...ni part paling basic..(harap mahap nak jugak sy letak pic ni kat sini...)
tips no 5 ialah.....
tolong2 lapkan peluh si pengantin yer...ksian die peluh2..mmgla mekap xcair sbab bedak foundation dan sebagainye dah tebal seinci...tp...mak aje yg tau betapa adoiai rimasnye nyah!
rase mcm nak clearkan mekap time tu jugak!:D

ehemmm...ape yg BIG NO NO utk pengapit ni yer?
 pic source: inchik google lagila...

hai...sdey mnengoknye...mmgla xdela penting sgt...tp pakai baju yg sesuai sbg pengapit...:D

till d next entry,
take care!~

Wednesday, July 14, 2010

Sembang2 Wiken...

Salam semua,
kenape tajuk sy 'Sembang2 Wiken'?
padehal today dah Tuesday kan..

sebab i am a wiken wifey...
so...
sile bace isi tulisan corat-coret dibawah kalau rajin, 
kalau tak leh tengok gambar je, 
kalau tak jugak, leh pegi tengok blog laen tp click iklan Nuffnang sy dulu yer kawan2...:D

di suatu petang....

Mrs H: "Mr...apela men game MW sambil dahi kerut2..xmo2 nnt kedut.."
Mr H:"yeke...(sambil mate tgk dahiku plak)..dahi Mrs pun dah bkedut tu sket"
Mrs H:"eh yeke...(trus pegi depan cermin meneliti dahi..)"


dan keputusannye ialah...
memang dah ade line sket2..
isk..adekah ku sudah menganjak "dewasa"....(menganjak or mneginjak?kompius la)

maka  dengan ini sy haruslah....mulakan...merajinkan diri...isk2..tsk2...

1) minum air kosong byk2...bak kate salesman water filter...skurang2nye 3 botol besar air mineral tu..

2) mkn sayur hari2 (kecuali sayur sawi..dun like...huhuk)

3) rajin mkn buah-buahan...eiii sedapnye buah stoberis!

4) sarapan pagi.....(sbelom ni slalu ngelat, sbb tu snang gastrik ..adoai)...

5) minum susu..i mean fresh milk...(xmo susu tepung...xmo2...sedangkan susu pon hanye dpt ditelan bersame koko kerunch huehue...)

6)?
7)?
8)?
9)?
10)?

owh solution 6-10 itu tolong isikan tempat kosong utk saye...silelah bagi petua segala utk awet mude n kekal jelita:D
p/s: segale gambar for dis entry sy pinjam dgn abg google..timekacih google..

Till d next entry, take care!~

Teh & Kopi

 
Khasiat Teh dan Kopi ** Petua mahu Chantek!!!

Mana satu minuman kegemaran anda setiap pagi, kopi atau teh? Yang pasti, minuman ini mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Ada orang yang berasa tidak bertenaga dan lemah lesu selagi tidak mendapat secawan kopi atau teh. Segar rasanya setelah menghirup secawan kopi atau teh panas.

Pun begitu, kopi atau teh ini banyak kegunaannya dari sudut kecantikan. Mudah dan berkesan.

Rambut bersinar dengan kopi

Bancuh kopi pekat dan panas. Biarkan suam sebentar. Sapu bancuhan kopi pada rambut yang kering dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam. Lakukan seminggu sekali dan rambut anda pasti berkilau.

Kopi singkir selulit

Jika anda ke farmasi dan mencari krim selulit, cuba baca bahan yang terdapat di dalamnya. Satu daripadanya ialah kopi. Lepas ini anda boleh buat sendiri krim selulit dan gunakan dua kali seminggu.

Mula-mula alas lantai bilik air dengan surat khabar. Bancuh biji kopi dengan air panas yang dicampur satu sudu besar minyak zaitun. Berdiri di atas surat khabar dan gosok bancuhan kopi tadi pada bahagian yang berselulit. Untuk hasil lebih memuaskan, gunakan span. Selepas itu, balut bahagian yang disapu kopi tadi dengan plastik dan biarkan beberapa minit. Bilas dengan air suam.

Buang sel kulit mati dengan kopi

Buang sel kulit mati dan dalam masa sama kurangkan pori-pori yang terbuka. Bancuh suku cawan biji kopi yang telah digunakan dengan sebiji putih telur. Bancuh sebati dan sapu pada muka. Biar kering dan bilas dengan air suam. Jika kulit anda jenis kering, sapu pula dengan pelembap kegemaran anda.

Mata segar dengan teh

Jangan buang uncang teh yang telah digunakan. Sejukkan sebentar di dalam peti sejuk dan letak pada kelopak mata selama 10 minit. Rasa sejuk uncang teh menyamankan mata anda serta-merta.
Teh melegakan kaki yang penat

Rendam kaki di dalam besen air teh sejuk selama 15 minit atau dalam air teh herba pudina bagi melegakan kaki yang penat. Kesegaran aroma teh menghilangkan bau kaki setelah sehari bekerja.

Teh sebagai rawatan wajah

Campur satu sudu kecil oat halus bersama teh herba wangi bagi membuat skrub muka. Biar kering dan bilas. Bagaimanapun jangan lakukan jika kulit anda sensitif.

Anda boleh juga membuat pes segar atau masker dengan mencampurkan teh herba wangi bersama susu tepung. Gosok pada muka dan biar kering. Selepas itu bersihkan dengan tisu sebelum membasuh muka.

Teh melegakan luka

Teh mengandungi bahan anti bakteria. Basahkan kapas dengan pekatan teh dan tekap pada luka kira-kira lima minit. Ulang lagi selama empat kali dan jangan basuh. Cara ini juga selamat pada kanak-kanak.

Kulit kepala sihat dengan teh

Panaskan setengah cawan minyak zaitun di dalam kuali. Campurkan dua sudu teh lavender yang telah ditumbuk dan dua isi uncang teh pudina. Jangan didihkan. Urut bahan ini pada kulit kepala. Bungkus rambut dengan penutup kepala selama 20 minit atau lebih. Bilas rambut dan keringkan. Lakukan sebulan sekali agar kulit kepala sihat dan menguatkan akar rambut.

Wednesday, July 7, 2010

Perihal Hantaran Lagi


Salam semua,
hows ur day? mine same je hari2...
kije..kije..kije...(tertunggu2 wiken..hehe)

neway, sebelum ni i dah post about my hantaran kan?
kali ni pon pasal hantaran lagi..
(psss....kalau jemu sowila ye...!)

i ni berniat nak share..kot2 dpt bg idea..
walaupon i DIY tak seberape...:D

barang2 hantaran----> terpulang kat individu...
ade yg buat banyak..ade yang sket..
ade yang tanak buat langsung...

mine; i nak wat yg simple2 je...
itupun mak dah pelik bile tanye,
mane sirih junjung tak buat ke?
jawapan i, "modern ma..malas nyusun sirih junjung:D"
menggeleng kepale my mom..huhu...

so diantare hantaran yg sempat disediakan oleh i ialah:

Wajik/Pulut Manis (Last minit punye hantaran..hehe)

Cheese Tart (sgt sedap, disponsor oleh Ms Fariha..tq!)
 

Kemeja & Jam Tangan

Kasut 

Buah-buahan (very d last minit jugak!:D)

Al-Quran, Sejadah, & Buku Doa

Parfume (dis one wangi sgt!)

Cincin (utk majlis akad nikah)

okey...i know...hantaran i sgt simple...
(tp puas hati dpt deco senirik..hehe)

Hope dpt beri B2B sdikit idea!

Till d next entry,
Take Care!~

Tuesday, July 6, 2010

My CentrePiece...:D


Salam semua,
as promised...
entry bergambaq pelamin n my kotak2 kurma...
i tak letak bunga telur at both side,
i ganti dgn kotak2 kurma...
one side only...

simple aje...but i love it so much!

Hope dapat beri B2B idea!:D

Take care....
See u in d next entry!:D