BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 31, 2011

Sharing is caring!~ Makanlah kurma!!!




KURMA

 pic by google
Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam.

Info Source & jom baca lagi di http://tayibah.com/eIslam/kurma.htm

Saturday, January 29, 2011

Berkaitan kes culik itu!



PERHATIAN : Pihak polis mengesahkan bahawa dakwaan kes penculikan kanak - kanak yang disebarkan melalui internet adalah tidak benar. PDRM menasihatkan anda semua untuk tidak terus menyebarkan spekulasi dan insiden yang diwar-warkan. Terima kasih.



more info: http://www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia/posts/142234959171846

Friday, January 28, 2011

Hand Bouquet

As Salam..

My cousin is getting married this coming 5 February..
she asked my idea about hand bouquet(s)

her theme are white+cream+purple if im not mistaken..:)
(forgive me if im wrong daling)

so,
i googled some image(s) for her...
just wanna give her some fresh ideas hehee









goodluck babeh!!!

8 Months and 8 Weeks:)


Hepi 8 months to hubby...
i lap u..
eternally...
tatau nk ckp pe hoho speechless!
sy nk jd isteri mithali n akan cube cube cubeeee perbaikkan diri ini lg!
aminn:)


n hepi 8 weeks to dear baby..
stay safe n sound in mummy's womb k?

i love u both:)

:*kisses.

Besfren ever.

die
yang bile kite sedih die ade disisi...
yang bile kite menangis die ade disisi tolong lapkan air mate...
yang bile kite wat salah die ade menegur...
yang bila kite marah die menenangkan kite...
yang bile kite lapar
die tolong belanje

hehe

okla...

sape besfren awak?
knape u ol gelar die besfren?

sbb die same2 suke shopping ke? NO
sbb die same2 suke lelaki yg same ke? NO
sbb die same2 tp mase hepi je? BIG NO.
sebab die cantik (eh laaa...NO! bestfriend tak mementingkan rupe paras OK!)

saye ade besfen.
sy gelar die besfen sebab die faham sy.
sebab die ade tika suka dan duka sy.

besfen tak semestinye sorg je.
mungkin 2
mungkin 3
mungkin 10

kan:)

okeh kepade semua besfenku, u know who u are,
i love u girls!

thanks sbb jadi diri kamu!:D
mwax!

(gatai tak..hiks)

hoh..bukan macam paris hilton's best friend okeh...
that is so fake!
fake sebab jadik bestfren dlm rancangan realiti je..
tp realiti nye tidak hoho..

pic source: googled.

Thursday, January 27, 2011

Kenapa ade kes buang baby lagik!

As Salam,

1st of all, nak tanye u ol ade dgr berita or bace paper tak today?
of kos la kan..:)

and today ade lagi satu kes buang bayi tu.
menyayat hati betul la.
kenape la buang baby tu...

baby bukan pandai mintak tolong la weii ko senang2 je nak buang die merate!

sedih.sedih dgn manusia yg semakin xreti nilai harga nyawa.

skarang macam setiap hari pon ade kes baby.
isk.

kenape ko pandai2 main cinta, buat cinta, tp bile lekat, ko buang plak?
tambah lagikk satu dosa.lainlah kalau ko gila.

Ya Allah...
takutnya sy menghadapi dunia yg semakin macam2 ini...
kuatkanlah imanku..
amin...

Wednesday, January 26, 2011

Lagi Kes Bunuh Bayi!Melampau!

"SHAH ALAM: Seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan dipercayai ditikam sehingga mati oleh ibunya sebelum mayatnya ditemui dalam tandas sebuah rumah panjang, Batu 4 1/2, Kampung Jawa, di sini, semalam. 

Mayat bayi cukup sifat itu ditemui pada jam 12.45 tengah hari oleh sepasukan polis selepas menerima panggilan daripada jiran yang curiga dengan kelakuan wanita itu yang mengurung dirinya di dalam rumah."




I just can say 


"TAK BERPERIKEMANUSIAAN!!!!!"


 tolongla hukum dgn setimpal pembunuh2 kejam ni..
sedangkan binatang sayangkan anak..
inikan pula manusia yang diberi akal pikiran..
yg sepatutnye kompom2 la pandai pk...
isk.


Tuesday, January 25, 2011

Bebelan.

kalau saye kate saye lapar?

awak akan kate "pegila makan."

kalau saye kate saye mengantuk?

awak akan kate "pegila tidow."

kalau saye kate saye kat opis?

awak akan kate....

"hoi makan gaji butaaa kaaa???"

saye: saye
awak: pembace

eh la membebel ntah ape2

:D

psst..sedapnye spaghettiiiii..ade sape2 nak blanje saye?hehe.

pic: googled.

Trip Review: Taman Negara Pahang

As Salam,
sebelum ni sy ade promise nak tulis about our short trip to Taman Negara kan..
so here it is!

honestly mmg short trip la..sebabnye we ol sampai taman negara tu dah +- jam 430 ptg.
nak berjalan naik canopy walk pon dah takleh sebab dorg dah tutup..
awal kan dorg tutup..
nak buat cmano ni dlm hutan, bukan bandar yo...

so bagi sesape yg nak berjalan2 and beraktiviti kat Taman Negara ni make sure sampai PAGI or else bermalam la kat situ.:)

 Yassin berposing..ini kat jeti ke Taman Negara..
Nice view n sgt2 redup! pokok tu menarik kan tp sy tatau name die ape hehe:P

 me, yassin, hafiz, hariz & abah
"okayy semua buat2 rendah jgn celen abah hehe"
that's the reason kami senyum luas tu:P

kids love this short trip...
siap xpuas hati sbb skejap sgt hehe:) 

 the signboard

 enter! to hutan menghala ke canopy walk...
owhhh nyamannnnn!~

 posing lagikk

 the resort pandangan dari luar je...
kat dlm tatau cmano eden xmasuk pon...

 information board~

 the resort jugak..or lebih sesuai dipanggil chalet kot..
very nice..

okaayyy thats all...balik naik bot sekejap ajo dah sampai jeti:)

kiddoz, next time kite tdo makan2 berchalet n buat mcm2 activity lg kat cni okeh...

Wanna join us?
hehe.

okayy till d next entry tatataa~

Monday, January 24, 2011

The symptoms.

"If you've ever had facial breakouts or acne, I'm sorry to say that you may get to experience this again. (okay sekarang memang tgh naik 2-3 bijik jerawat i dun likee uhuuukkk)
Due to the hormonal changes in your body, you may end up with a few breakouts over the next few weeks. It's okay though. Using a good, gentle facial cleanser and hypoallergenic make-up will keep these to a minimum, and these breakouts will go away either when you enter your second trimester or when you deliver. You may have either gained or lost a few pounds, but are not showing yet. 
(i am start gaining weight rhase2nye nih...)
The good news? Your pregnancy symptoms may start to decrease. (decrease?alhamdulillahhh)
While the heartburn, morning sickness and breast tenderness may continue, (ouchhh) the backaches and headaches usually do subside at least a little after this week."


dear baby,
whatever happens, simptoms ke, morning sickness ke, ape ke,
fight with mummy okeh!

i lap you:)

Drama?

"nak minum ais..."
"NO!"

"nak makan eskim plis plis..."
"NO!"

"Ayang ni  ikutla pantang larang sket, jgn makan aci redah je aishhh..."

(ayat telah digubah semula sesedap rase, tp memberi makna serupa muahaha)

Baiklah.
PASRAH.

:)

Please advice!!!

As Salam,

awak-awak semua, 
sikalang sy sangat kurang selera makan,

tekak juga slalu mual saje,

adekah ape2 tips utk mencegah kemualan ini..
?

sy dah try mkn epal utk kurangkan mual, selepas bace di beberape blog ade suggest...
but i guess its just not suitable enuf for me..
mual tetap disitu..
uhuk..

please advice...
i lap you ol:)

Ayu Raudhah yang meletup!

As Salam,

Nak kena tulis ape2 tak?
sume org tahu kot pasal wedding pemain bolasepak mesia n selebriti cun ini...
\
tamoh cakap banyak2 jom tgk pic dorg yg lawa2 semuanye!

komen: mekap die mase ni macam tebal sket la kan...:)

ni mase berinai sanding kot..pewwitt lawa looo mekap die mase ni kan kan kan:)
siyesly...

pelamin super duper membuatkanku jeles muahahaha:P

okeh...
lagi manyak gambar bleh pegi tgk kat page abg nara http://beautifulnara.com/

tatataa~

Friday, January 21, 2011

Wedding theme Green + Red

As Salam,

cuma mahu berkongsi..

a friend of me ask for my idea...
what color suitable for him utk majlis sebelah lelaki...
i mean color theme...

so i said,
grey --- is so last year (2010) - because i wear grey hoho
but its not a crime if you want to wear the same color la

but 

what if you try green and gold maybe?

then when i search and googled...
i found out green + red is simply stunning!

xramai yg buat color ni kan...



and a malay gojes couple yg guna theme ni:-



its HOT, isn't it?

so...

B2B, what is your color theme for 2011?

:)

pic source: google
and

do visit khalil's website for more beautiful pictures!!!:D

Bila ia melanda...

As Salam...

Hye semuaaaa...apecerita?
lame rasenye tak menulis kat cni...

monday n tuesday sgt penat..
wed mc...
thursday yeah naseb baik cuti thaipusam..

i think simptom itu telah melanda sy..
bangun pagi, light headache menyerang n disusuli kemualan..
lebih teruk bile lepas gosok gg...

cube tahan selagi boleh...

bile time nak breakfast, selera xde...
tatau nak mkn ape...
kalau oder pon, mkn 2-3suap, dah takleh telan..
huhu:(
sudahnye,perut nak mkn, mulut taknak...

tghari if keluar kemana2 mmg akan cepat exhausted...
bertambah teruk bile lunch mmg mkn pon 2-3 suap jugak..
pening...

petang bila drive balik kije mmg dah flat...
:(

tapiiiiiiiii....
sy akan bersabarrrr & menahan segala simptom ini...
thanks to hubby yg jage sy kiri kanan depan belakang..
thanks to friends yg byk bg sokongan...
thanks to baby yg bg perasaan indah ini:)

today dah masuk 7 weeks.

awak-awak semua, doakan kami okeh..semoga kami berjaya menempuhinye..n sehat2 selalu:)

aminnnn:)

Monday, January 17, 2011

Review: My Bro's Wedding :)

As Salam,

first of all, congratulations to all newly wed couple:)

sy pon newly wed jugak hehehee

perasan:P

okayyy this post is about the weekend.

my bro kawen sudaa...:)

congrates bro!

jom layan pikcaahhhhh~

 pic were taken before the akad.

 the rombongan mase akad..

 donee!!alhamdulillah~ 14 Jan 2011

 kenduri the next day~ 15 Jan 2011
 ouch berpencak silat bagai...:)

 amik kamu kena renjis2 dipilis jugak hahaha

us - menyelit hehehe:P

will cont. about our short trip to taman negara after the kenduri in the next post.

See ya!~

Exhausted Weekend - but happy:)

As Salam,

i am gonna write about my last weekend punya activities.

ehem.

a bit tired but i think it was great.

perlu transfer all d pictures dahulu okeh.

:)

Penting!!

As Salam, sebelum ni sy xpeka..
semoga Allah ampunkan kita...


 SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)



baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...



Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.



Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.



Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


 Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”


dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”



Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.



Jawab salam yang betul ialah ;



“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;



“WAALAI KUM SALAM”



Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.



Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.



Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.



Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.



Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.



Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

 

Sekian, semoga ada manfaatnya

Wednesday, January 12, 2011

Show Me Your Style 2 by AHC

This is a sticky post until 14 Jan 2011.
for new post, please scroll down okeh!:)

Salam & Hye,
I participated in AHC punya contest!


Kenapa saya join?
because i love their tetudungs semua!!
tp bila nak beli jer, sold out..
nak beli je, sold out...

so i try la masuk ni,
sebagai org biase2 aje...
seimple2 aje...

tp dgn harapan besar-----saya mahu 1st prize plis plis plissss!

kengkawan, do vote for me okeh?!
lap u:)

>>pic sy yg simple:p



click 'like' okehh!
makacehsss:)

Oreo @ Cake!!!


Salam & Hye,

Oreo as a cake for your child's birthday,
simple & sweet kan?!

or boleh juge add sebagai hari makan2 bersame teman2!!!

messy and craving for foods (all d time)

Salam & Hye,

me are getting more messy & craving for foods & drinks all the time now..
huhuhu...

but i am happyyyy!!!!:)

*currently eat chipsmore yummy yummy
& gain more weight uhuk

.ketembaman kan?.

Tuesday, January 11, 2011

Saya Menyokong Kempen WIR HIJAB!

Image by Sue Anna Joe: http://bududanbelacan.blogspot.com/

Salam & Hye,

Ayat dr Sue Anna Joe,

"Menutup aurat secara sempurna. It's not easy. It's a process. But for the love of Islam and Allah, let us improve ourselves both spiritually and physically. For those who are wearing the hijab, let's do it right!"

Saya sokong.
Sebagai manusia yang xsempurna, saya mengaku kekurangan disana sini.
Tapi saya akan cuba improvekan diri.

Marilah kita sama2 berusaha ke arah lebih baik.
Semoga Allah memberkati usaha kita semua.

Amin:)

Lagi Kes Dera Sampai Mati!

Salam & hye,

Bace Bharian x today?
sedih bace berita ni...

"Nur Aquilla Razali, 27, hanya mampu meratap pemergian anak keduanya itu, Nur Dania Qistina Nurafizan, serta pengsan beberapa kali selepas menuntut jenazah kanak-kanak itu di Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini, tengah hari semalam.
Tidak mampu menahan sebak, wanita itu turut pengsan beberapa kali menyebabkan beliau gagal ditemubual sehingga kanak-kanak itu dikebumikan di kampungnya di Tanah Perkuburan Islam Felda Tenggaroh 6, dekat Mersing kira-kira jam 4.30 petang semalam."


sangat xberperikemanusiaannn!!!!
kenapa la ade orang yang tadek hati perut ni???
arwah tu budak kecik lagi..tatau ape2...putih bersih...
dipercayai didera kerana ada lebih kurang 73 kesan kecederaan seluruh badan...

hukumla pesalah ni dgn setimpal!!!

isk...
org lain berusaha bertahun2 nak dpt baby,
yg dpt tu senang2 je buang la, dera la, bunuh la..

nyawa mcm dah takde harga..

isk.

Takziah kepada keluarga mangsa.
Semoga Allah mencucuri rahmat keatas arwah..

Monday, January 10, 2011

Senak Perut

Salam & Hye,

Title harini SENAK PERUT.

bila mase korg rase senak perut?

boleh digunakan dalam ayat yg memaksudkan kesenakan perut itu...
dan juga boleh digunakan dalam ayat melawak.
heh.

contoh 1: 'wehhsss senak perut nak g toilet jap!' - ayat bermaksud
contoh 2: 'isk nape senak perut ni...salah makan ke....' - ayat bermaksud
contoh 3: 'gile laa...senak perut aku tengok pakaian die!' - ayat melawak / memerli
contoh 4: ' gaye rambut die buat aku senak perut hahahaha' - ayat melawak / memerli

oit puan roeza napekah tulis ttg senak perut ni????

sbb saya tgh senak perut yg bermaksud senak perut, bukan melawak atau memerli.
sobs.

gambar sekadar hiasan, ihsan dr encik google.

Sunday, January 9, 2011

Tanda2 Hamil...

Salam & Hye,

Kenape tetibe saya menulis pasal pregnancy ni..
hehe..
i am a wife..so tak pelik la kan:p

before this tulis pasal wedding, life, & fashion..
today rase nak tulis about pregnancy plak..

so here u go!

-------------------------------------------------------------------------
Sekiranya anda sangat memahami tubuh anda, anda mungkin mula terasa sesuatu yang tidak kena pada badan anda. Kebanyakan wanita tidak mengesaki diri mereka mengandung sehingga janin yang sedang terbentuk mula merapatkan dirinya kedinding rahim. Segelintir pula masih tidak merasa apa-apa simptom sehinggalah beberapa minggu selepasnya atau setelah mereka tidak mengalami haid pada hari yang sepatutnya.

Dibawah terdapat beberapa tanda awal kehamilan. Anda mungkin mengalami sebahagian daripadanya atau tiada langsung!

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan mersa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari

Lebih kurang 8 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedkit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat dari implantasi. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama semasa pada sekitar masa anda sepatutnya datang haid hari pertama.

7. Rasa loya dan muntah

Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandng.

8. Suhu asas badan tinggi berpanjangan

Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.
Dan akhirnya..

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian dan...

...Tahniah!

-----------------------------------------------------------------------------------

hehe...
tahniah kepade yang bakal dpt baby..
& goodluck kepade yg sedang berusaha..
InsyaAllah, kalau Allah nak bagi kat kita..rezeki kita...
ada jugak tu..
antara lambat & cepat je..
doa banyak2..:)
& banyakkan bersabar.. & jangan putus asa..

semoga Allah berkati kita semua..
Amin..

Friday, January 7, 2011

Skirt skirt skirtssss!





all pictures taken from mr google..
forgot to save the original source.
sorry.

Salammm...
Hye u ols...
2011 - i wanna wear skirts and more skirts....

hohoho...
macam keperempuanan kan kan...
dah mmg perempuan pon hehe..

so, any suggestion where i can buy beautipul & gojes skirts?

lap u!