BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, July 24, 2012

Pagi-pagi nak bagi resepi~

Assalamualaikum w.b.t..

Amacam 4th day puasa? harap semuannya okey...:)
ni sy nak bg resepi simple..
kenapa simple..sbb sy tak suke yg renyah2..banyak rempah dan sebagainye..(ckp je la sebenarnye bukan pandai sgt masak yg susah2 tu..hehe)

(plating failed:P..tapi takpe..sodap hahaha)

Ayam Bakar Simple (utk makan 2-3 org)

Bahan2nya:

Ayam - 5 ketul ayam (potong sedang2..kecik sgt nnt lekat celah gigi je:P)
halia - 1 inci 
bawang putih - 2 ulas
cili giling - 2 hingga 3 sudu besar (terpulang kalau nak pedas tambah lg)
mayonis - 2 hingga 3 sudu besar
sos tiram - 2 sudu besar
kicap manis - secukupnya (sy guna cap kipas udang..feveret..haha)
butter/marjerin - 1 1/2 sudu besar (untuk membakar)

Cara2nya:

1. Potong ayam, bersihkan dan tos.
(kalau nak buat nasi ayam boleh rebus dulu..kalau x, xpayah...)

2. Tumbuk/ketuk bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam satu bekas dan campurkan dengan kesemua bahan2 lain tadi (cili, mayonis, sos tiram, dan kicap manis). 

3. Masukkan ayam ke dalam bahan yang telah digaul tadi. Perap dalam 2-3 jam.

4. Bakar, terpulang nak bakar dlm oven or kalau sy, panaskan non sticky frying pan..masukkan butter..biar dia mencair and apa lagi..bakar la ayam kita tu...

5. Make sure balik-balikkan ayam tu supaya masaknya elok x hangit sebelah hehe..

6. Siap untuk dihidang dan sedap dimakan panas2. Sedap nyummy!

Err...untuk berbuka petang ni nak masak ape yer?
any idea?:P



Monday, July 23, 2012

Ramadhan! Alhamdulillah~

Assalamualaikum w.b.t..

Selamat menunaikan ibadah puasa untuk semua!
Alhamdulillah bertemu lagi kita dengan bulan Ramadhan.. bulan penuh berkat...
:)
Semoga semua dapat memanfaatkan peluang yang diberi dengan sebaiknya...

lama betul sy tak menulis kat sini..
ada banyak je idea..
ada masa..
cuma kena cari mood betul-betul so that i m not writing asal boleh je..hehe

ihsan:google

okey ada sebabnya kenapa sy letak picture tu kat sini..
kenapa?

haaaaa ada tak yang mcm ni petang2 nak berbuka?
harapnya  takdela sepanjang itu kiraan lauk-pauk dan kuih-muih nye yer...
mmg mcm nak kenduri..

makan waktu berbuka bukan banyak mana pun kan..
sudahnya membazir akhirnya...
taknakla mcm tu ye kawan2..

marilah kita bersederhana..makan jangan mcm xjumpa makanan dah esok..berpada2..
nnt perut pon pelik.."ape tuan aku ni makan gayenye xpenah jumpa makanan??"
haaaa....
jangannn....

so nasihat saya..jangan diikutkan nafsu mata..pergi membeli belah kat bazaar ramadhan tu boleh.. tapi beli yang perlu sajela..jgn satu bazaar nak diborong:P

saya?

setakat ni sy pilih memasak hidangan yang simple2 je..x larat lagi nak tawaf bazaar ramadhan..tatau la esok2 mcm mana..kot2 terasa nak makan mcm2..sy singgah la:P

okey itu saje utk post ini!
ingatan utk semua dan sy sendiri jugaaaa~

Selamat Berpuasa...jgn ponteng ya!:)