BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, October 25, 2011

Tentang Memasak (Bukan Tentang Dia..Hehe)

Siyesly i memang jarang2 memasak:P
bila hubby balik (weekend) paling jadi rajin masak..
hari2 kerja..
jarang2 je masak...
hoho jujur gile:P

so kalau org laen cerita pasal memasak,
mak memang surrender..

mak pandai 2-3 menu je hohoh.
isk mcm sikit sgt plak...
okeh bolehlaa beberapa menu..

tapikan.. 
nak tahu satu rahsia tak?

bila kita masak...
dengan hati ikhlas,
trus masakan kite tu jd sedapp...

siyes...
xcaya cube try test 
(bg yg dah pakar tu laen la...ni utk yg mcm eden ni yoo)

last 2 weeks,
first time masakkan bergedil daging..
ikhlas..
makanya bergedil i sedap huehueheu...
(puji diri sendiri pulak...oit sy bukan riak disini ye..tak baik..isk)


okey nak resepi ke?

baikla...

Bahan2nya:

1) kentang - dalam sekilo macam tu 
2) daging cincang - i beli yg ramli punya..yg ade 2 bar sepeket tu, guna 1 bar je..
3) telur - 2 biji
4) daun sup - secekak atau pandai2 la bajet kan
5) bawang putih - 2 ulas
6) bawang merah - 2 ulas
7) serbuk lada putih - yg dlm botol tu...secukup rasa
8) serbuk lada hitam - secukup rasa jugak
9) garam - secukup rasa jugak

Cara2nya:

(Semua bahan dibasuh yer..jgn lupaaa!)

1) Potong kentang bulat2, jgn tebal sgt, n jgn nipis sgt...then gorengkan sehingga masak.
angkat n keringkan minyak (toskan la..)

2) cincang bawang putih n bawang merah, gorengkan bersama daging cincang yg dah defrost..masukkan serbuk lada hitam, lada putih, and garam sesedap rasa.. goreng hingga daging bertukar warna n masak..
angkat dan toskan..

3) tumbuk or kasi lenyek kentang tadi...(saya guna lesung batu je...)

4) gaulkan kentang yg telah dilenyek tadi dengan daging cincang yang telah dimasak yer...

5) masukkan 2 biji telur (kuning sahaja) dan gaul bersama

6) cincang daun sup, gaul bersama jugak okeh

7) bentukkan samaada sebesar penumbuk, atau sebesar guli bahan yg dah diadun tadi tu..suka hati u ol la nak bentukkan bulat or lonjong :P...

8) celupkan ke dalam putih telur

9) goreng....! api jgn panas sgt...minyak jgn sikit sgt...deep fry pon okey..bg masak kekuningan jangan kehangitan yer...

10) ready to serve! yummy!

Selamat Mencuba! Dengan Ikhlas yer! (rase mcm sedikit kegedikan disini hahaha)

Buhbyeeee!~
Jumpa di lain entry!:)




Membaca.

Dah lama x membaca..
maksud i disni membaca nota2 macam nak ambik exam..
kalau baca mag tu i loike..hehe..

bile kena membaca mcm nak ambik exam ni dengan serta merta mata jadi kuyu layu...
mcm mane ni...
adoilaaa...
nak kena gak study sket2 ni..
xkan nak main redah je...

kenape i nak study ni?

rahsia..

later i crita..

u ol lak cemana...ape yg akan jadi kat u ol kalau kena menelaah mcm zaman study dulu?

pssttt bagi yg dah lame x menelaah yer...
yg jenis rajin tu i mmg tabik spring:)

image googled.
Thanks:)

Wednesday, October 19, 2011

Bukan ketandusan idea

Lama sy amik masa nak menulis semula dari 1 entry ke 1 entry kan..
bukan kerna ketandusan idea..
atau x punya cerita..
tapi lately byk blogwalking saja..

ada banyak cerita..
tp mcm biasa la.

ada cerita suka.
ada cerita duka.
ada yg boleh dikongsi.
ada juga utk simpanan sendiri.

so far life oke:)
Keluarga, hubby, kerja...
semua okey..alhamdulillah...
banyak yg dah dilalui mematangkan kami...
jadi bila ada apa2 masalah, sebolehnya akan dihadapi dengan cara yg terbaik:)

yang penting ingat satu perkara,
apa2 pon yg terjadi, Allah sentiasa ada bersama kita...

Bersyukur:)

Friday, October 14, 2011

Something to share..













Thursday, October 13, 2011

Caught!

In action.

:P


My Happiest Moment

Hye all,

What is your happiest moment?
For me, there a lots!

But i must pick one of them right?
so the most happiest moment for me is:
(see the picture below. do not comment..hehe just kidding!)


the moment i become a wife!

see that smile?

i am speechless!:)
wanna know a secret? 1 hour before the akad nikah,  i almost cry because my make-up artist did not arrive on time! she just arrived after the akad nikah event okaayyy!!
Thank God for sending me a great BFF that know how to put make-up on my face..
heee so she was my 'mak andam terjun', my bridesmaid !


ohoooo...
why am i writing about this?
i don't want to miss a chance to win 

Olympus PEN Lite E-PL3 or the Olympus PEN mini E-PM1!

so that i can snap more happy moments happen in our life!

Wednesday, October 12, 2011

Of my busy day(s)...

Pejam celik 

pejam celik..

pejam celik lagi...

haaa jangan marah..i tau dah lame tak hupdate blog ni...
terbiar je dia ni berdebu dah...
fuhhh tiup debu pergi jauh2 eceh...

(bajet ade org bace la blog ni...)

i xde la berblog utk org bace...
(kalau ade yg bace..n tinggalkan komen2 membina..bonus la:))

tp i berblog sebenarnya jadikan medium lepaskan stress..
juga share few things yg i rase menarik...
idea diy contohnya...

if i wrote about my life pon
untuk i x lupa..
hehe..

lately sgt sgt busy rasenye...
kalau dulu boleh hupdate blog ni hari2..
skarang nak jenguk blog ni pon macam xsempat...

ape yg busy sgt pon tatau laa..
hehe..

banyak menda gak jadi dalam 2 minggu ni..

Congrates to my bro..dah dpt baby die:)
a cute baby boy..born friday last week.

doakan baby n mummy cepat sihat k!
(currently masih ditahan di wad..)

okey..

nnt i menulis lg k!

Take care~

Tuesday, October 4, 2011

Best Team lah!

As-Salam,
i promise nak hupdate about our open day kan?

sooo it was a great day!
even penat...tapi sgt berbaloi2 and berpuas ati!

alkesahnya ada contest 
1)team mana makanan paling sedap and 
2)team mana yg paling happening..

eh nak tau ke team i mng x?
jom layan pics dulu lah~

ni baru je lepas setup and hidangkan makanan~

huhuhu..red velvet yang seriously sedap!!! nak order? boleh tanya i! 
(yang pasti bukan i yg masak hahaha)

pavlova?
yg ini i xsempat nak makan, tetibe je dah habes hahhaa..sedap!

okeh kena serbu!!!!:D

siap ade choc fountain!!!
haaa ini la chef red velvet yg sedap tu!

okeh i memang xjage bab masak2, i dapat tugasan mendeko aje! i loike!~

andd yeyeahh kami menang team makanan paling sedap!
cewahhh anak dara mak dara masak ni k! xde order2!~

camwhore!tsk tsk.

hamper kemenangan~:D

bunga yg sewaktu jamuan dijadikan hiasan, lepas jamuan i buat bunga tangan hihiks.

ade sesape nak order bunga tangan ngan i?
harga kompom berpatutan..
boleh pilih nak bunga ape..hihi:)

red daisy...daisy eh name die?:D

okeh pening tak tengok gambaq banyak?
jangan mare...dah lame x berblog..punye la busy sakan...

okehla (hati hepi) tahun depan leh buat open house lagi yer..
saya terima bab mendeko...
bab masak ...ehem....mak surrender kat pakar2 yang lain lah!~

Till then,
take care darlings!~