BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 25, 2011

Tentang Memasak (Bukan Tentang Dia..Hehe)

Siyesly i memang jarang2 memasak:P
bila hubby balik (weekend) paling jadi rajin masak..
hari2 kerja..
jarang2 je masak...
hoho jujur gile:P

so kalau org laen cerita pasal memasak,
mak memang surrender..

mak pandai 2-3 menu je hohoh.
isk mcm sikit sgt plak...
okeh bolehlaa beberapa menu..

tapikan.. 
nak tahu satu rahsia tak?

bila kita masak...
dengan hati ikhlas,
trus masakan kite tu jd sedapp...

siyes...
xcaya cube try test 
(bg yg dah pakar tu laen la...ni utk yg mcm eden ni yoo)

last 2 weeks,
first time masakkan bergedil daging..
ikhlas..
makanya bergedil i sedap huehueheu...
(puji diri sendiri pulak...oit sy bukan riak disini ye..tak baik..isk)


okey nak resepi ke?

baikla...

Bahan2nya:

1) kentang - dalam sekilo macam tu 
2) daging cincang - i beli yg ramli punya..yg ade 2 bar sepeket tu, guna 1 bar je..
3) telur - 2 biji
4) daun sup - secekak atau pandai2 la bajet kan
5) bawang putih - 2 ulas
6) bawang merah - 2 ulas
7) serbuk lada putih - yg dlm botol tu...secukup rasa
8) serbuk lada hitam - secukup rasa jugak
9) garam - secukup rasa jugak

Cara2nya:

(Semua bahan dibasuh yer..jgn lupaaa!)

1) Potong kentang bulat2, jgn tebal sgt, n jgn nipis sgt...then gorengkan sehingga masak.
angkat n keringkan minyak (toskan la..)

2) cincang bawang putih n bawang merah, gorengkan bersama daging cincang yg dah defrost..masukkan serbuk lada hitam, lada putih, and garam sesedap rasa.. goreng hingga daging bertukar warna n masak..
angkat dan toskan..

3) tumbuk or kasi lenyek kentang tadi...(saya guna lesung batu je...)

4) gaulkan kentang yg telah dilenyek tadi dengan daging cincang yang telah dimasak yer...

5) masukkan 2 biji telur (kuning sahaja) dan gaul bersama

6) cincang daun sup, gaul bersama jugak okeh

7) bentukkan samaada sebesar penumbuk, atau sebesar guli bahan yg dah diadun tadi tu..suka hati u ol la nak bentukkan bulat or lonjong :P...

8) celupkan ke dalam putih telur

9) goreng....! api jgn panas sgt...minyak jgn sikit sgt...deep fry pon okey..bg masak kekuningan jangan kehangitan yer...

10) ready to serve! yummy!

Selamat Mencuba! Dengan Ikhlas yer! (rase mcm sedikit kegedikan disini hahaha)

Buhbyeeee!~
Jumpa di lain entry!:)




0 comments: