BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, October 7, 2012

Labour & confinement - final part

Final part sebab xmo cerita pasal ni dah sbb nak cerita lain lak..heheyerla lagipun nnt you all para pembaca bosan lak tak habis lagi part ni;)
(ada ke yg baca??perasan i nih)

Oh dari mana nak sambung ek?
Ohhh oke dah ingat..

Siap azankan baby, the nurses bawak baby utk cleankan die..and nurse mintak hubby keluar sebab dia nak jahit sembat..eh tak..nak selesaikan apa yg patut yg telah dizappp tu..

Honestly.. Macam kena jahit sembat..huhu..terase2 lagik wahahaa..(now boleh senyum sambil tulis ni..padahal masa tu punya feel Allah saja yg tahu)

After that dah siap semua the nurse hantar ke ward..and me sgt2 lapar n exhausted masa tu..of course because x tdo mlm sebelum tu and habis energy sudah huu..

Tak ingat at what time dah betul2 boleh baring properly kat katil.. 900 pm kot.. Nurse dtg hantar baby suh bagi milk.. And mase tu mane ade milk nak keluar lg.. Ada pun setitik dua je tp kena jugak bg.. Plus baby QA berat masa lahir is below than 2.5kg..lg la kena minum susu banyak sket stablekan bacaan gula ke ape eks mase tu..

Malam tu baby QA sleep next to me dlm 'katil' die.. Tapi late night tu die cry cry babeh so i put & hold her next to me..which is sgt bahayaaa sebenarnya and thanks ya Allah sbb tak terjatuh baby QA sbb me was totally shut down for few hours lepas tu..sebab sedar2 nurse dtg nak amik baby bawak pergi check die.. Huhu that time baru i realized that holding your baby next to you betul2 lepas bersalin is a big no- no sbb you are tired and akan tertidur punyaa..if you mmg jaga its fine la..if mase tu bed time..betterr no..bahayaa..(sorry baby QA..alhamdulillah semua okey)

Ding dong ding dong...on my 5th days selepas bersalin..sampai la kat kg utk proses berpantang yang best ittuuu...;)

Overall everything semua good..

Food: mom's cook and no complaint for sure..of course kalau boleh nak makan macam2 and sedap2 kan.. Tapi ala 44 days je pantang makan..lepastu pantang jumpa semua makan laa haha;)

Tungku: kena bebel of course sbb sgt liat nak bertungku..boleh kira la how many times bertungku..huhuk

Mandian: 3 weeks straight mandi air daun2 kayu..refreshing ke? My mom said itu ubat jugak..no complaint..

Bengkung: hahahaa berbengkung malam jeeee and kena bebel jugak tapi takpe janji bengkung nak ramping kannn;)

Luka: was like amik masa jugak.. Now dah oke kot..sapu je ubat nurse kat kg ni bg. Hospital lupa bg or mmg x bg ha? Apekah lupa bg ubat luka pulaks. Isk.

Baby: 3 minggu awal will sleep like 2 hours and then mimilk.. And then sleep again..siang and mlm lebih kurang mcm tu la..mlm banyak bjaga..2 minggu kebelakangan ni sleep 2 hrs..mimilk..1 hrs..mimilk..pastu akan tahannn mata ngantuks pon tahan mimilk terlelap jaga milk jaga...mlm dah okey sket..die dah pandai tengok2 org and bila mandi ngan tokma dia sgt gud girl.. Senyap je (janji upah mimilk dulu hehe)..

Erm apa lagik eks? Ooo now counting my days nak abis pantang ni..yabedaabeduuu...(mom said kalau boleh jgn minum aissss sampai setahun..eh over tauu.. I mintak sampai 3 bulan je..boleh ke tahan tatau la nak-nak bila naik kerjaaa..godaan tu sirap ais..milo ais..kedondong asam boi aiss.. Haaa...)

Ermm tu je la kot..panjang dah bebel nanti boring plak nak baca pun pening kan hahaha;)

Ohhh ada pengajaran ye kawan2 di sebalik cerita labour and confinement ni..

1) expect the unexpected perkara can happen too ok

2) standby susu formula sbb mimilk cap gantung hari2 awal mmg sikit..huhu..poor my baby tp we gave her formula tu 2 days je kot. The 3rd day mimilk supply was up and ok

3) big no-no put baby by your side sedangkan you 50-50 sedar and sgt exhausted

4) pantang je jgn skip jgn ketegaq..kata nak perut angelina jolie balik kannn hahha

Thats all.. Till then, byebyee!



1 comments:

Maria Rajab said...

selamat menguruskan perut ye..hehe..